Gazonmaaiers met een kabel, brandstofmotor, een kunststof chassis of juist een aluminium variant. De keuzes bij de aanschaf van een gazonmaaier zijn legio. Waar moet je op letten? En wat moet je juist niet doen?
Gazonmaaiers: de keuze bij het aanschaffen
De keuze bij het kopen van een gazonmaaier is in eerste instantie afhankelijk van het oppervlak van het gazon. Bij kleinere gazons van 100m2 tot ongeveer 2000m2 wordt vaak gekozen voor een loopmaaier. Deze maaiers hebben meestal een maaibreedte van tussen de 30 en 53 cm.
Krachtbron
Loopmaaiers zijn er met verschillende krachtbronnen. Zo zijn er maaiers met een elektrische motor waarbij er nog een kabel in het stopcontact moet. Daarnaast zijn er loopmaaiers met een accu waarbij je dus geen kabel meer nodig hebt. En dan zijn er de loopmaaiers met brandstofmotoren. Dat zijn voornamelijk benzinemotoren.
De volgende keuze waar je bij de aanschaf van een gazonmaaier voor komt te staan is het soort chassis. Plaatstaal, kunststof PE/PP of aluminium. Etesia werkt met aluminium maaikasten en met Xenoy, dat is een oersterk hard kunststof en een van de redenen waarom Etesia tien jaar garantie geeft bij privégebruik.
Zitmaaiers
Bij grotere gazons boven de 2000 m2 is een zitmaaier aan te raden. Etesia heeft een zitmaaier ontwikkeld waarbij het maaidek heel dicht op de opvangbak zit. Dat maakt de grasopvang in alle weersomstandigheden mogelijk. Daarbij wordt alleen gebruik gemaakt van de messen en het toerental van de machine zonder dat er een extra hulpmiddel tussen maaidek en opvangbak nodig is. Uiteraard speelt de maaibreedte een rol. Eindgebruikers denken vaak: hoe breder, hoe sneller klaar met maaien. Maar daar maakt men een denkfout. Omdat er bij de Etesia zitmaaiers geen hulpmiddel wordt gebruik voor het transport van het maaisel van maaidek naar opvangbak, kan er sneller gereden worden. Daarom werken de machines met een wat smallere machines net zo snel of soms zelf sneller dan bredere machines.
Op dit moment hangt de keuze van een benzine, diesel of accu machine voornamelijk af van de breedte en capaciteit van de machine. De diesel machines worden voornamelijk gebruikt door de professionele gebruikers die veelal al dieseltanks op hun terrein hebben staan. Dan is het makkelijk om de machines af te tanken. In de toekomst gaat dit veranderen. Brandstofmotoren met injectie worden momenteel door de fabrieken volop getest. Ook machines op accu worden verbeterd waardoor er in de nabije toekomst de maaiers meer capaciteit krijgen en breder ingezet kunnen worden. In de wat verdere toekomst gaat ook waterstof een rol spelen, maar op dit moment is het een zeer dure techniek.
De do’s bij de keuze van een maaier
- Kijk bij een opvangmaaier vooral naar de uitvoertunnel naar de opvangbak. Is die genoeg? En wordt de tunnel goed geleegd na het legen van de opvangbak?
- Let op de duurzaamheid van de constructie van onder meer het maaideck. Deze moet jaren mee kunnen gaan.
- Kijk niet altijd alleen naar de maaibreedte van de machine, maar kijk vooral naar de werksnelheid.
De dont’s bij de keuze van een maaier
- Kijk niet meteen naar een prijs, bij maaiers is goedkoop vaak duurkoop
- Koop uw maaier niet zomaar bij een bouwmarkt, maar ga naar een gespecialiseerde dealer. Die dealers kunnen u het juiste advies geven zodat u jaren met plezier kunt maaien.
- Koop geen te grote of te kleine machine voor uw gazon. Dat geeft iedere week of bij flinke grasgroei meerdere dagen in de week grote irritatie.